Punase Kapsa Seemned Idandamiseks 10g

1.85

Punase kapsa võrsed on täis antioksüdante, aminohappeid ja vitamiine. Tema kasu tervisele on suurem, kui täiskasvanud kapsal. Selles on palju A, B1, B2, B3 ja C vitamiini. Samuti on selles suures koguses kiudaineid, olulisi mineraale nagu raud, kaalium, kaltsium, magneesium, väävel ja tsink. Olulisel kohal on ka flavonoidid. Punases kapsas sisalduv kõrge kontsentratsiooniga C-vitamiin aitab tugevdada immuunsust. Kõrge C-vitamiini tasemega inimestel on väiksem risk silmahaiguste ja südame-veresoonkonna haiguste tekkeks. Keha kasutab C-vitamiini kollageeni tootmiseks, mis on organismi kudede oluline komponent. Punase kapsa mikrotaimedes leiduvad glükosinolaadid (väävlit sisaldavad ühendid) on vähki ennetavad.

Idud sobivad söömiseks toorelt kasutades lisandiks külmpressitud õli, samuti sobivad idandid vokkimiseks, pajaroogadesse, suppidesse ning salatitesse.  Suppidesse ja pajaroogadesse lisatakse idud viimasena, et vitamiinid kuumutamisega ei hävineks.

Leotage loputatud seemneid 3-6 tundi soojas,keedetud vees. Asetage seemned ühtlaselt idandamisrestile.Loputage seemneid 2x päevas keedetud jahutatud veega . 3-4 päeva
pärast on idud söömiseks valmis.

9 laos

 

Kirjeldus

Punane kapsas on toitaineterikas taim. Uuringute kohaselt on punase kapsa mikrotaimedes 40 korda rohkem toitaineid, kui täiskasvanud taimes.

Punase kapsa võrsed on täis antioksüdante, aminohappeid ja vitamiine. See on üks enim uuritud mikrotaimi ja tema kasu tervisele on suurem, kui täiskasvanud kapsal. Selles on palju A, B1, B2, B3 ja C vitamiini. Samuti sisaldab see suures koguses kiudaineid, olulisi mineraale nagu raud, kaalium, kaltsium, magneesium, väävel ja tsink. Punases kapsas on ka palju anitoksüdante ja mikroelemente. Olulisel kohal on ka flavonoidid.

Punases kapsas sisalduv kõrge kontsentratsiooniga C-vitamiin aitab tugevdada immuunsust ja kaitsta levinud haiguste eest. Kõrge C-vitamiini tasemega inimestel on ka väiksem risk silmahaiguste ja südame-veresoonkonna haiguste tekkeks. Keha kasutab C-vitamiini ka kollageeni tootmiseks, mis on organismi kudede oluline komponent, samuti on see hea üldise tervise parandamiseks.

Punase kapsa mikrotaimedes leiduvad glükosinolaadid (väävlit sisaldavad ühendid) on vähki ennetavad ja lõhustuvad võrsete söömisel või purustamisel. Üha rohkem on tõendeid selle kohta, et need ühendid võivad ära hoida vähiliste teket, pidurdades kantserogeene, mis satuvad kehasse tubakasuitsu või õhusaaste kaudu (link 1). Kuna ristõielised köögiviljad, nagu punane kapsas, suudavad kaitsta DNA kahjustuste eest, vähendada põletikku ja soodustada ebatervislikku rakusurma, peetakse neid tänapäeval kõige võimsamate vähivastaste võitlusainete hulka.

Laboratoorsed uuringud on tõestanud, et punase kapsa mikrotaime ekstraktid võivad kontrollitud keskkonnas vähendada amüloidnaastude konsentratsiooni märkimisväärses koguses. Kõrgenenud amüloidnaastud närvisüsteemi kudedes on seotud näiteks Alzheimeri tõvega. Alzheimeri tõve vaheliste seoste täielikuks mõistmiseks on vaja täiendavaid uuringuid, kuid olemasolevate uuringute põhjal võib öelda, et punase kapsa mikrotaimede toitumisse lisamine vähendada neurodegeneratiivsete seisundire riski hilisemas elus (link 2).

Punase kapsa mikrotaimed võivad aidata säilitada tervislikku kehakaalu ja hoida kolesterooli taset tervislikul tasemel (link 3). Need mitte ei piira kehakaalu tõusu, vaid võimandavad antiosüdantite toel vähendada triglütsiriide (rasvasid) maksas. Suure tõenäosusega võib punase kapsa mikroroheliste igapäevane tarbimine aidata kaalu ja kolesterooli kontrolli all hoida. Lisaks parandavad väikesed taimekesed südame tervist, piiravad diabeeti, põletikke ja aitavad ära hoida muude terviseprobleemide riski.

Punase kapsa mikrorohelised vastavad kõigile superoidu kriteeriumitele ja väidete toetuseks on olemas ka ulatuslikud uuringud. Alates haiguste ennetamisest ja kaalu ning kolesterooli langetamiseni, ilmselt polegi ühtegi nii tõhusat ja lihtsat toitu. Meie arusaam väikeste mirkoroheliste taimekeste kasulikkusest tervisele suureneb lähiaastatel veelgi, kui viiakse läbi täiendavaid uuringuid.

Maitse: Punase kapsa pisirohel on peen, hapukas, mahe maitse, mis meenutab kergesti kapsast. Seemend leiad meie e-poest.

Link 1: www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11139137/
Link 2: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4939385/
Link 3: https://www.acs.org/content/acs/en/pressroom/presspacs/2016/acs-presspac-december-14-2016/microgreens-could-lower-bad-cholesterol.html.html

Allikas: https://www.plantos.ee/punase-kapsa-mikrotaimedel-on-supertoidu-omadused/