Valge Kinoa 500g BIO

5.50

Gluteenivaba valge kinoa kruubid. Maitse sarnaneb läätsedega, kuid seda iseloomustab küllastunud keemiline koostis – teraviljad sisaldavad palju vitamiine, mineraale ja looduslikke antioksüdante. Kinoa tervislikud omadused:

  • stimuleerib luu kasvu ja tugevdab sidemeid
  • ennetab südame-veresoonkonna haigusi
  • vähendab veresuhkrut ja kolesterooli taset
  • tugevdab kesknärvisüsteemi ja suurendab stressitaluvust
  • kõrvaldab migreeni ja peavalud
  • kvertsetiin tapab viirusi ja on põletikuvastase toimega
  • aitab ennetada vähi teket ning aitab taastuda depressioonist

Kinoa teraviljasaaduste regulaarne tarbimine mõjutab soodsalt kõiki organismi biofüsioloogilisi protsesse, on võimsa tervendava toimega ja  ennetab haigusi.

5 laos

 

Kirjeldus

Toiteväärtus 100g kohta: 1733kJ/414kcal, rasva 7,9g, sh. küllastunud rasvhapped 0,9g, süsivesikud 71g, sh. suhkruid 12g, valku 14g, soola 0,11g.

Tootja: Health Link, Tšehhi

Päritolumaa: Peruu

Kinoa (kin-wah) nime järgi on taim tuntud Argentiinas, Tšiilis ja Ecuadoris.

Tšiili hanemaltsa (ld k Chenopodium quinoa) ehk Kinoa seemneid valmistatakse ja süüakse nagu teravilja, ehkki see on “pseudo-teravili”. Inkade impeeriumi ajal oli tegemist tähtsa toiduainega, mida kutsuti „kõikide teraviljade emaks“. Inka sõjamehed valmistasid omalaadseid sõjapalle, mille üheks koostisaineks oli suure toiteväärtuse pärast kinoa. Lõuna-Ameerika riikides on neid seemneid söödud tuhandeid aastaid, kuid alles viimastel dekaadidel on sellest saanud supertoit ehk trenditoit.

Kokku teatakse olevat 120 sorti kinoaseemneid, värvid varieeruvad valgest mustani, sh võib leiduda ka kollast, roosat, lillat ja punast kinoad. Enamlevinud on valge, punane ja must. Kinoa maitse ega toiteväärtus selle värvist ei sõltu.

Kinoa sisaldab kõiki vajalikke aminohappeid

Kinoa seemned on proteiinirikkad ning üks väheseid toiduaineid, mis sisaldab kõiki vajalikke üheksat aminohapet, oomega-3 ja oomega-6 rasvhappeid. Süsivesikute hulgalt on keedetud kinoa võrreldav odra ja riisiga.

Erinevate uurimustööde kohaselt ravib kinoa söömine põletikke, alandab kahjulikku kolesteroolitaset ja aitab reguleerida veresuhkrut. Kinoa sisaldab suures koguses kahte flavonoidi – kemferooli ja kvertsetiini – millel on põletikuvastased ning antioksüdatiivseid omadused. Kvertsetiini sisaldus on kinoas isegi suurem kui jõhvikates. Mõlemad flavonoidid on kasulikud viiruste- ja põletikuvastastes tegevuses, vähi ennetamisel ning depressioonist taastumisel.

Kinoa kiudainete sisaldus on suurem kui paljudel teraviljadel. Mõne uuringu kohaselt on kinoas 10-16 grammi kiudaineid 100 grammi kohta. Keedetud kinoas on keskmiselt 1,5-2,5 grammi kiudaineid 100 grammi toote kohta.

Kinoa on gluteenivaba – seega sobib ta söömiseks ka gluteenitalumatutele inimestele. Gluteenivaba toidusedeli puhul peakski eelistama toiduaineid, mis on juba looduses gluteenivabad, mitte töötlemise käigus selliseks muudetud. Toitumisspetsialistid soovitavad kinoajahu kasutada neil, kes ei soovi loobuda traditsioonilisest leivast-saiast ja makaronidest, kuid peavad jälgima gluteenivaba dieeti.

Kinoa sisaldab lüsiini, mis täiuslik proteiini allikas, proteiini sisaldus 185 grammises portsjonis on 8 grammi.

Kinoa glükeemiline indeks (GI) on 53, mida peetakse madalaks. GI mõõdab, kui kiiresti toit tõstab veresuhkru taset. Kõrge GI-ga toiduainete tarbimine suurendab näljatunnet ning aitab kaasa ülekaalulisuse tekkele.

Samas on süsivesikuid kinoas omajagu. Selleks, et kinoast oleks kasu kaalu alandamisel, tuleb jälgida põhimõtet, et sisse söödav kalorite hulk oleks väiksem, kui päeva jooksul kulutatud kalorite kogus. Kinoa ainevahetust soodustavatest ega söögiisu vähendavast toimest pole kasu, kui kogus on liiga suur.

Kasutamine: valged kinoaseemned sobivad suppidesse ja on ideaalsed riisi asaendajad. Samuti sobib valge kinoa muu teraviljaga segamiseks, putrusesse, smuutidesse.

Kinoa sobib hästi maitsva pudru valmistamiseks

Mahe kinoa ei sisalda geneetiliselt muundatud organisme (GMO), see on kasvatatud taimekaitsemürkide vabalt ning töödeldud kunstlikke kemikaale lisamata.  Kinoa seemnekestad sisaldavad saponiine, mil on põletikke raviv toime. Kinoa on eelnevalt pestud, seega on kasutamiseks valmis. Kinoa sobib hästi teiste toitude kõrvale ja seda on lihtne valmistada.

Kõige lihtsam on kinoast valmistada putru. Klaasi kinoa kohta lisage 400-500 ml vett. Kõrgemal kuumusel võiks kinoad keeta ca 15 minutit ja seejärel veel pool tundi aeglasel tulel haududa.

Valmistatud putru võib maitsestada ürtide, võiga või serveerida seda köögiviljadega. Kui teete kinoaputru hommikusöögiks, sobivad lisandiks hästi mesi, pähklid, värsked ja kuivatatud marjad, puuviljad.

Teine võimalus kinoad valmistada, on seda keeta suurel kuumusel 15-20 minutit. Lisage 170 grammi kinoa kohta 2 kruusi (240ml) vett, veidi soola ning keetke kuni kinoa välimus on õhuline. Maitse peaks olema mahe, kergelt pähkline ja tekstuur kergelt krõmpsuv.

Kinoajahu sobib ka hästi pasta, leiva, muffinite, küpsiste jms valmistamiseks. Kinoast tehakse isegi šokolaadi.

Valge kinoa on pärast keetmist õhuline ja pehme.

Allikad: ajakiri “Horisont” 07/2013

www.healthline.com

www. everydayhealth.com.