Koostis:
150g+250g pruuni suhkrut (mina kasutasin kookospalmi suhkurt)
0,5 kl keevat vett (100-125 ml)
2 tl kaneeli
2 tl kardemoni
2 tl jahvatatud nelki
¼ tl ingverit
¼ tl jahvatatud muskaatpähklit
1 suurema apelsini riivitud koor
125g päevalilleõli (asendasin 110g kookosõliga)
0,75 kg sõelutud tatrajahu (kasutasin 280g tatrajahu ja ülejäänud pruuni riisi jahu)
1,5 tl soodat (1,5tl gluteenivaba küpsetuspulbrit)
2 muna
Ettevalmistamine:
- pese korralikult apelsin ning riivi selle koor
- mõõda ja pane valmis kõik maitseained
- pane vesi keema
- klopi munad lahti
Taigna valmistamine:
- võta paksupõhjaline pott ja mõõda sinna 150g suhkrut
- pane pott pliidile ja pidevalt segades asu suhkrut sulatama
- kuumuta suhkur keemiseni (esimeste mullideni) ja võta pott tulelt
- võta pool klaasi keeva vett ja hakka seda sõna otseses mõttes TILK HAAVAL kuumale suhkrusiirupile lisama – siirup ja vesi reageerivad hirmuäratava särina, visina, vahutamise ja pritsimisega; jätka seda kuni kogu vesi on siirupisse segatud.
- lisa kuumale siirupile 125 g rasvainet ja kõik maitseained ning riivitud apelsinikoor
- lase siirupil veidi jahtuda, samal ajal seda kergelt segades, kui siirup ei ole enam kõrvetavalt kuum, võid hakata jahu lisama (ära unusta jahu hulka segada soodat)
- kui umbes pool jahust on segatud, lisa lahtiklopitud munad ja ülejäänud 250g suhkrut
- vala osa jahust lauale, kraabi kogu taigen potist sinna peale, ning jätka taigna sõtkumist käsitsi, jahu lisa nii palju kuni taigen ei jää enam nätske massina käte külge vaid annab kenasti sõtkuda.
- jaga taigen parajateks portsudeks, pane kas toidukile või küpsetuspaberisse ning külmkappi laagerduma.
- järgmisel päeval võid alustada küpsetamisega
HOIATUS!
HOIA NÄPUD KÜLMKAPIS SEISVATEST TAIGNAPAKKIDEST EEMAL – SEE TEKITAB
SÕLTUVUST! NII KAUA KUNI PAKID SEISAVAD KINNISELT, ON KÕIK HÄSTI. NIIPEA
KUI KEEGI ON OTSA LAHTI TEINUD, KAOB TAINAS KAPIST KOHUTAVA KIIRUSEGA! 🙂
See oli minu esimene ise tehtud piparkoogitaigen, mille retsepti sain andekalt kokalt Lia Virkuselt. Kahjuks ei olnud mul kõiki koostisosi ja seega pidin asendama mõned teiste sarnastega. Kookospalmi suhkrust siirupit teha ei ole algajal kokkajal just kuigi lihtne. Järgmisel korral katsekasin ilmselt siirupi tegemiseks siiski lihtsalt pruuni toorroo suhkurt, kuid hiljem lisaks ikkagi kookospalmi suhkurt. Kuna tatrajahu oli ka kodus otsakorral tuli see asendada GV pruuni riisi jahuga. Arvan, et see tegi oma töö ära, mis vaja oli.
Tainast rullisin kohe küpsetuspaberil. Vajutasin vormid taigna sisse ja korjasin üleliigse kokku. Kogu pere oli töös ja õhinas.
Üks viga siiski taignal oli. Mingi maitseainega olin ilmselt natuke üle pingutanud. Tundsin natukene kibedat maitset. Kas keegi oskab anda nõu, millest see võis tingitud olla? Või oli see kookospalmi suhkru kuumutamisest? Ei tea. Igatahes oleksin tänulik, tagasiside eest näiteks facebooke kaudu.
Lapsed olid väga rahul, et said piparkoogi küpsetamisel kaasa lüüa ja neil küll mingeid pretensioone ei olnud.
Nüüd on veel 3 portsu alles ja ilmselt lähevad uued piparkoogid juba homme ahju.
Raina, Ramon ja Rasmus