Tšilli Pipar 100g

2.95

Vitamiinid ja mineraalid
  • Vitamiin C, võimas  antioksüdant, mis on tähtis haavade paranemisel ja immuunfunkt-siooni toetaja.
  • Vitamiin B6 mängib olulist rolli energia ainevahetuses.
  • Vitamiin K1 ehk füllokinoon on tähtis vere hüübimisel ja luude ning neerude tervises.
  • Kaalium on tähtis mineraal, millel on palju funktsioone. Eelkõige vähendab südamehaiguse tekke riski.
  • Vask on tähtis tugevate luude ja tervete neuronite ehituses.
  • Vitamiin A  – punane tšillipipar sisaldab rohkesti beetakaroteeni, mida keha töötleb A vitamiiniks.

4 laos

 

Kirjeldus

Midagi enamat kui maitsetaim

Tšillit on kaua peetud üheks parimaks looduslikuks ravimiks maailmas. See vabastab kehas endorfiine, parandab ainevahetust ning sisaldab palju A- ja C-vitamiini. Tšilli on tugev antioksüdant ja laiendab veresooni, mis on hea inimeste jaoks, kellel esineb stenokardiat.

Kasulik kapsaitsiin

Kapsaitsiin on tšilliviljas leiduv „aktiivne” aine, millel on kõik ülalpool kirjeldatud head omadused. See on tugev, tervelt 160 korda tugevam kui mustas pipras leiduv piperiin. Hoolimata sellest on kapsaitsiin organismile kasulik. Kapsaitsiin kuulub ravimite hulka ning seda leidub ka olulise koostisosana nahasse hõõrutavates poolvedelates ravim- ja reumasalvides.

Tšilli kvaliteet ja tugevus

Tšilli olulised kvaliteediparameetrid on niiskussisaldus, värvus, maitse ja teravustugevus. Viimast mõõdetakse skovillides (SHU, Scoville Heat Units). Kui paprika teravus on 0, küündib Habanero pipra tugevus 300 000-ni. Maailma kõige vürtsikama tšilli – Trinidad Scorpio – teravus on 1 463 700 skovilli. See edestab ka pikka aega maailma kõige teravamaitselisemaks peetud tšillit Naga Jolokia (tuntud ka kui Bhut jolokia), milleteravus on 1 041 427 skovillikraadi.

  • Habanero pipar: 300 000 skovilli
  • Piri Piri: 150 000 skovilli
  • jalapeño pipar: 30 000 skovilli
  • Cayenne’i pipar: 20 000 skovilli
  • tšillipipar Red Hot: 15 000 skovilli
  • tšillipipar: 1 500 skovilli
  • tšillipipar Ancho Style: 1 000 skovilli
  • paprika: 0 skovilli

Suppide, kastmete ja liharoogade maitsestamiseks.

Toiteväärtus 100g: energia 1331kJ/318kcal, rasva 17g,  sh. küllastunud rasvhappeid 3,3g, süsivesikuid 57g, sh suhkur 10g, valku 12g, soola 0g.

Päritolumaa: Hispaania