Kirjeldus
Riisõli toiteväärtus 100g kohta: energia 3404kJ/828kcal, rasvad 100g, küllastunud rasvhapped 15,0g, monoküllastumata rasvhapped 44,0g, polüküllastumata rasvhapped 36,0g, E-vitamiin 16mg (133% soovitatavast päevasest kogusest), gamma-orüsanool 400mg.
RIISIÕLI
Riisiõli aitab alandada kolesterooli taset, ergutab immuunsüsteemi, võib aidata teatud vähitüüpide profülaktikas, parandab naha seisundit, aitab kaalu langetada, leevendab menupausi sümptome, kaitseb südame tervist, suurendab kognitiivseid võimeid, leevendab allergilisi reaktsioone. Riisiõli on tuntud kõrge E vitamiini sisalduse ja ideaalse rasvhapete, antioksüdantide sisalduse poolest.
- Neutraalse, kergelt pähklise maitsega
Riisitera väline kest on riisi klii. Riisiõli pressitakse riisitera välisest pruunist kestast. Sellel on neutraalne ja kergelt pähkline maitse. Sobib vokkimiseks, grillimiseks, marinaadidesse ja on suurepärane salatiõli. - Sisaldab kasulikke rasvhappeid
Riisiõlis on peaaegu võrdsel hulgal monoküllastumata, polüküllastumata ja küllastunud rasvhappeid ja see on transrasvade vaba. - Südamesõbralik ja alandab kolesterooli
Riisõli aitab alandada kolesterooli teket ja suurendada kolesterooli lagundamist kuna sisaldab õiges koguses orisanooli, mis on antioksüdant. Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) soovitab riisiõli kui parimat halva kolesterooli alandajat. Kasulik kolesterool pärsib halva kolesterooli kuhjumist organismis. See aitab ära hoida ateroskleroosi teket ja sellele järgnevaid infarkti ja insulti. - Kõrge suitsemispunkt
Riisiõli suitsemistpunkt on 254C, mis teeb sellest suurepärase õli vokiroogade valmistamiseks ja friteerimiseks. Riisiõli suurim väärtus peitub selles, et selles säilivad tähtsad toitained isegi väga kõrge temeperatuuri juures. Samuti on leitud, et kõrgel kuumusel töödeldud toitu imendub vähem õli. - Vähem rasvane
Riisiõli on madalama viskoossusega, mis tähendab, et see ei kleepu toidu külge. See imendub vähem ja õli kulub vähem. Samuti ei tundu riisiõli keele väga õline. - E vitamiini rikas ja noorust säilitav E vitamiin on tähtis antioksüdant ja vähi teket pärssiva antimutageense toimega. E vitamiin on märkimisväärse immuunsust tõstva toimega. E vitamiin on otseselt seotud naha tervise ja heaoluga. Vabad radikaalid võivad rünnata naharakke ja suurendada enneaegse vananemise märke. Riisiõli tõstab organismi E vitamiini sisaldust, aidates kaasa haavade kiiremale paranemisele ja kiiremale rakkude uuenemisele, naha elastsuse suurendamisele, kortsude vähendamisele ja pakkudes kaitset päikesepõletuse eest. E vitamiin aitab ergutada naharakkude kaitsemehhanisme, takistades toksiliste ainete ja patogeenide imendumist läbi naha.
- Aitab kehakaalu alandada Naturaalsed antioksüdandid ergutavad ainevahetust ja aitavad alandada kehakaalu. Samuti on antioksüdantidel rääsumisvastane ja konserveeriv võime andes riisiõlile pika säilivusaja. Kuna riisiõli on kõrge viskoossusega, imendub vaid 20% toidu sisse. Samas säilitab toit oma maitse ja on kalorivaesem kui muude taimeõlidega valmistatud road. Seega on riisiõli parim valik kui muretsete oma kehakaalu pärast.
- Kasulik nahale Riisitera kliis leiduv skvaliin on kergesti imenduv, hoides naha pehme, elastse ja siidise.
- Põletikuvastase toimega
Riisiõli on põletikuvastase toimega ja vastavalt uuringutele on riisiõli ekstrakti tarbimine on kergendanud menupausivaevusi sh. kuumahoogusid. Enam kui 90% naistest väitsid, et kuumahood ja uneprobleemid vähenesid. - Vähivastase toimega Tai Chiang Mai Ülikooli Farmaatsiateaduskonnas läbi viidud uurimuse kohaselt on riisiõlil unikaalne võime ära hoida pärasoolevähi teket. Samuti näitavad mitmed uuringud, et riisiõlil on kemopreventiivne toime rinna- ja nahavähile. The International Journal of Molecular Sciences avaldas 2017.a. uuringu riisiõli kemopreventiivsest toimest soolevähi tekkele. Sel on vähirakkude kasvu tõkestav ja põletikuvastane toime.
- Hoiab allergia eemal Riisiõli on hüpoallergeenne ja ei tekita allergilisi reaktsioone toidu ega naha kaudu. Vastupidi, see rahustab allergilisi reaktsioone ja aitab ära hoida hüpertundlikkust muude ebaharilike allrgeenide suhtes.