Kirjeldus
Kõige tuntum looduslik mäesool on Himaalaja roosa sool. See pärineb Khewra soolakaevandusest Pakistanis Himaalaja mägede jalamil. See on maailma suuruselt teine soolakaevandus, millest on soola kaevandatud juba alates 13. sajandist. Sealt saadava soola värvus varieerub läbipaistvast, valgest ja heleroosast kuni päris tumepunase soolani. Tänapäeval on Khewra kaevanduses 18 tasandit ja üle 40 km tunneleid. Osa neist tunnelitest on eraldatud külastajatele ja ülejäänud kaevanduses toimub soola kaevandamine.
Mitmekülgselt tervist toetav
Himaalaja roosa soola spektraalanalüüsil on sellest leitud kokku 84 elementi, nende hulgas rauda, kaltsiumi, magneesiumi, tsinki, fosforit jpt. Kuna inimesele kasulikke mineraalaineid on roosa soola koostises üsna väikestes kogustes, siis on tervisespetsialistid viidanud, et see ei moodusta märkimisväärset osa kehale vajalikust kogusest. Himaalaja roosa soola pooldajad kinnitavad, et need mineraalained on väga kergesti omastatavas vormis. Vahetades toidulaual lauasoola roosa soola vastu, on saadud leevendust terviseprobleemidele, sealhulgas liiga kõrgele vererõhule.
Himaalaja roosale soolale omistatakse ka keha puhastavat ja organismi pH-d tasakaalustavat toimet. India põlises meditsiinis ajurvedas kasutatakse roosa soola abil valmistatud soolavett selleks, et puhastada magu ja soolestikku ning soodustada seedimist ja ainevahetust. Ajurveda kohaselt rahustab sool emotsioone ja närvisüsteemi, taastab vajalike elektrolüütide taseme kehas ning annab tervele kehale energiat. Ajurveda soolvee valmistamiseks lisa liitri puhta vee sisse järk-järgult kaks teelusikatäit Himaalaja soola kristalle. Sega niikaua, kuni kristallid on maksimaalselt lahustunud või jäta 24 tunniks seisma. Lisa teelusikatäis seda segu klaasitäiele jahutatud keedetud veele ja joo esimese asjana pärast ärkamist.
Looduslikud soolad ei ole imeravimid, mille abil korvata kehas halva toitumise tagajärjel tekkinud mineraalainete puudust. Kuid kahtlemata on need keha jaoks sobivamad ja kasulikumad kui kuumutatud ja rafineeritud lauasool. Võrreldes omavahel erinevaid meresoolasid ja mägedest kaevandatud soolasid (mis on ka meresool, lihtsalt sadu miljoneid aastaid vana) on inimese eelistused maitse küsimus. Küll aga tekib tänapäeval küsimus, kas meresool on puhas, kui meie mered ja ookeanid on nii saastatud?
Allikas: Telegram.ee
100% loodustoode. Keemiliselt töötlemata ja ei sisalda sünteetilisi lisaaineid.