Kirjeldus
Cayenne’i pipar sisaldab rohkesti C-vitamiini, mis aitab tugevdada immuunsüsteemi ja alandada põletike tekkimise riski. Intensiivsest oranžist värvusest lähtudes on kerge aimata, et Cayenne kätkeb endas ohtralt ka A-vitamiini eelühendit beeta-karoteeni. Kuna beeta-karoteen on rasvlahustuv taimepigment, siis on Cayenne’i parimate omaduste ära kasutamiseks soovitav seda enne toidule lisamist pisut õlis kuumutada. Kaalulangetajatele teadmiseks, et Cayenne’i pipra lisamisega toidule võib kaotada päevas kuni 50 lisakalorit.
Cayenne sisaldab keha energiatootmiseks ülivajalikke B-vitamiine, mis aitavad kaasa rasvade, valkude ja süsivesikute ainevahetusele. Eraldi äramärkimist väärib pipra kõrge B6 (püridoksiini) sisaldus, millest võib olla suur abi hormonaalsüsteemi korrastamisel. Cayenne on kaltsiumi-, mangaani- ja kaaliumirikas ning just viimane teeb Cayenne’ist olulise abilise ka südame-veresoonkonna haiguste puhul.
Üheks olulisemaks Cayenne’i toimeaineks on alkaloid kapsaitsiin, mis on tuntud oma valuvaigistava toime poolest. Oma tulisusega teeb kapsaitsiin närvid n-ö tundetuks, nii et need pole võimelised valuimpulssi edastama. Kapsaitsiiniravi lõppemisel ja neurotransmitterite taastudes taastub tasapisi ka valutundlikkus.
Cayenne’i pipar:
- suurendab sülje tootmist, ensüümide aktiivsust ja stimuleerib maomahla teket, kiirendab sooltetööd ning on gaasidevastase (karminatiivse) toimega;
- toimib põletikuvastaselt, olles abimeheks artriidi, diabeedi, proriaasi ja teiste autoimmuunhaigustega kaasneva süsteemse põletiku leevendamisel;
- sobib tulisest loomusest hoolimata paradoksaalsel kombel nii mao- kui ka soolehaavandite raviks;
- on tsirkulatoorne stimulant, kiirendades nii lümfaatilist “pulsirütmi“ kui seedimiskiirust;
- on trombidevastase toimega, vähendades ateroskleroosi-, insuldi- ja infarktiohtu; suurepärane veenide, arterite ja kapillaaride elastsuse säilitaja;
- toimib tõhusa detoksifitseerijana, stimuleerib verevoolu keha pindmistesse kapillaaridesse;
- aitab vähendada veresoonelaiendeid, ühtlustades rõhku erinevate kehaosade vahel;
- vähendab liigesevalu, kuna sisaldab valuvaigistina toimivat kapsaitsiini;
- aitab haige kurgu puhul (lisa Cayenne’i pipart kuristusveele, see toimib nii põletiku- kui valuvastaselt);
- on vähivastase toimega, kuna pärsib ja aeglustab vähirakkude kasvu ning stimuleerib nende programmeeritud rakusurma ehk apoptoosi (teaduslikes uuringutes on kinnitust leidnud Cayenne’is leiduva aktiivaine kapsaitsiini eesnäärme- ja maksavähivastne toime. Ühtlasi kaitseb kapsaitsiin suitsetajaid kopsuvähi eest, kuna pärsib tubakasuitsus olevate toksiinide kantserogeenseid omadusi);
- on hea abimees kilpnäärme alatalitluse korral, kuna stimuleerib ainevahetust ja alandab põletikku;
- toimib hästi käte ja jalgade külmatunde leevendajana, kuna tõstab temperatuuri (kapsaitsiin on termogeneetilise toimega);
- on bakterite, seente ja viirustevastase toimega, on haavu steriliseeriva toimega;
- on suurepärane ka väiksemate välispidiste haavade ravis ja verejooksude peatamiseks.
NB! Cayenne’i võib raputada otse haavale, see ei tekita kipitust ega valutunnet.
Liis Orav
Allikad: Cayennepepper.info, Global Healing Center, Prevent Cancer, NCBI, NCBI 2, Microbiology Letters
Suppide, kastmete ja liharoogade maitsestamiseks. Lisa marinaadidele, salatitesse.
Söö seda siiski ettevaatlikult, kuna liialdamine võib kaasa tuua kõhuvalu ja iivelduse.